Arbejdskultur
Kundecase
Arbejdskulturen i virksomheden
Resultatet
Det udkomne resultat kunne ret hurtigt omsættes i en tids- og aktivitetsplan (Projekt Innovation), som med en horisont over det næste 1½ år ville komme til at inddrage alle ansatte i virksomheden i en udviklings- og uddannelsesplan. Udviklingen består i en mere individuelt orienteret indsats, som tager sit omdrejningspunkt i den enkelte medarbejder og dennes styrker/udfordringer, mens uddannelsen har omdrejnings i workshops og team-orienterede øvelser. Alle elementer i tids- og aktivitetsplanen er holdt op imod at kunne bidrage effektivt ind i den ønskede innovation.
Vi startede med den øverste ledelse.
De fik til opgave, via en række workshops, at designe hvorledes ledergruppen skulle agere som rollemodeller ind i den besluttede strategi omkring Projekt Innovation. Herunder at identificere barrierer og smartmål for opfyldelsen af de ændrede adfærdsmønstre. Sluttelig skulle de afgøre på hvilken måde og form, selve forankringen af Projekt Innovation, dels i ledergruppen og dels i organisationen, skulle forløbe over de næste 1½ år.
Chef- og mellemledergruppen fik, via en række workshops og individuelle sparringer/coachinger, opdraget at udarbejde en operativ tids- og aktivitetsplan til styring af forankringen i organisationen, samt forholde sig overfor den forventede modstand, der uvilkårligt ville opstå i organisationen, som følge af denne større forandring. Især defineringen og håndteringen af modstand gav deltagerne indsigt og forståelse for, hvilke redskaber der med fordel kunne trænes og tages i brug.
Gruppe- og teamledere deltog i en række seminarer og workshops i indføringen af Projekt Innovation. Dette skabte dialoger omkring, hvilke udfordringer de oplevede som følge af den ændrede adfærd i øverste ledelse og chef-/mellemledergruppen. Herunder trænede de at sætte mere præcise beskrivelser på den faktiske modstand de mødte i deres dagligdag, hvilken støtte de havde brug for fra deres nærmeste leder, samt hvilke kollegiale aftaler der kunne indgås, med henblik på at skabe et funktionelt netværk til håndtering af dagligdags sparring omkring udfordringerne.
Endelig medvirkede medarbejderne, der via en række fælles workshops og møder, blev introduceret til Projekt Innovation, samt fik lejlighed til, sammen med deres nærmeste ledere, at drøfte situationen og hvorledes de tilførte ekstra forventninger blev oplevet. Den øverste ledelse sikrede via fokus og commitment, at der regelmæssigt var status og opfølgning på projektet igennem det næste 1½ år.
Resultatet: Den øverste ledelse har udtrykt taknemlighed for at være blevet udfordret. De udtrykker at virksomheden i dag står langt mere agilt og klar til fremtiden end de tidligere har gjort. De tilskriver en struktureret fokusering som værende en af hovedårsagerne til resultatet. De har indtil videre valgt at være anonyme, og har dog indvilliget i, at deres historie er fortalt som ovenstående.